Search This Blog

Sunday 22 March 2009

Kamchai Thonglo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gå til: navigasjon, søk
Denne artikkelen handler om en person fra Thailand; Thailands navneskikk er slik at en person refereres til med fornavnet sitt (Kamchai) og ikke slektsnavnet sitt (Thonglo).

Kamchai Thonglo (th. กำชัย ทองหล่อ, født 17. mai 1906, død 26. august 1985) er en sakprosaforfatter, som er mest kjent for boken หลักภาษาไทย ([lak pha:sa: thaj] Thai-språkets prinsipper), en grammatikkbok for thai-språket som ble gitt ut for første gang i 1952, og som fremdeles er i bruk idag.

Kamchai ble født ombord en båt på elven Chao Phraya, i byen Nakhon Sawan, 17. mai 1906. Etter å ha blitt ferdig med skolegangen, ble han munk ved Wat Thep Sirintharawat-tempelet i Bangkok, hvor han også studerte pali. Etter sin peridoe som monk, begynte han å undervise i thai, først ved Intharasueksa-skolen, og senere ved Bangkok Christian College, hvor han underviste i 25 år. Det var i denne perioden at han skrev sin berømte grammatikkbok for thai-språket (og andre bøker). Kamchai ble så invitert til å starte å undervise i thai ved det utdanningsvitenskapelige fakultet ved Chulalongkornuniversitetet. I 1961, var han foreleser for kronprinsen og prinsessen.

I de siste årene av livet sitt var han et medlem av en av Det kongelige thailandske institutts komitéer for revisjon av rettskriving. Han ble utnevnt til storfølgesvenn av Chula Chom Klao-ordenen, kommandørridder av Den hvite elefants orden, Kongens monogram medalje, kongens personlige medalje, og et æresdoktorat i språk og litteratur fra Chulalongkornuniversitetet.

Litteratur

กำชัย ทองหล่อ (1952) หลักภาษาไทย – Bamrung Sasana Press, Bangkok. (med flere senere opplag)

Thai: An Essential Grammar - Google Buchsuche

Thai: An Essential Grammar - Google Buchsuche

Thai-English student's dictionary - Google Buchsuche

Thai-English student's dictionary - Google Buchsuche

Friday 20 March 2009